Прокуратурата е спряла делото за пробитата Централизирана система за случайно разпределение

...
Прокуратурата е спряла делото за пробитата Централизирана система за случайно разпределение
Коментари Харесай

Коронавирусът на Гешев и Белият хакер на Данаил Кирилов изгърмяха - няма престъпление

Прокуратурата е спряла делото за " пробитата "  Централизирана система за инцидентно систематизиране на делата (ЦССРД) заради неразкриване на причинителя и е упълномощила на ГДБОП да го търси напред във времето. Експертиза е посочила, че няма манипулиране на инцидентното систематизиране, а има опити за хакерски офанзиви. Това оповестява правният уебсайт през днешния ден, цитирайки СГП.

Историята е от най-хубавите години на отличния синхрон сред основния прокурор Иван Гешев и ГЕРБ - в лицето на правосъдния министър Данаил Кирилов, плюс избрани членове на Висш съдебен съвет и присъдружните им " кафяви " медии.

Плод на синхронизираната атака срещу ЦССРД бе, че Висш съдебен съвет разтрогна контракта с предходния реализатор и системата бе мълниеносно заменена с нова.

Най-ефектната част от офанзивата потегли от поредност от интервюта на Иван Гешев, който бомбастично разгласи, че има " ковид в правосъдната система " - вкарвайки най-актуалното по това време заболяване.

Още по-рано - през 2019 година министърът на правораздаването на ГЕРБ Данаил Кирилов " подгря " тематиката, като атакува Лозан Панов и Върховен касационен съд и даже отиде на инспекция във Върховния съд.

Именно тогава заплаши Върховен касационен съд с " бял хакер " и сподели безсмъртната имитация, че са му " обърнати файловете ".

Замисълът обаче сработи и напролет на 2020 г. прокуратура влезе във Висш съдебен съвет (след формиране на упоменатото към този момент завършило с крушение досъдебно производство). Бе изготвен одит на системата, който откри общо 23 кардинални уязвимости – 11 високо рискови, две със приблизително и 10 с ниско равнище на риск.

Доста комфортно петима членове на Съдийската гилдия и един от Прокурорската гилдия завчас изпратиха отчета от инспекцията на прокуратурата, с цел да има повод тя да образува досъдебно произвеждане за осъществени компютърни закононарушения.

За по-сигурно одитът накрая бе...засекретен с решение на Висш съдебен съвет и се разгласиха единствено фрагменти от него.

Това даде мотив на Гешев да съобщи тогава, че системата е пробита и това означавало, че през последните пет години не е имало правораздаване. 

Даже поради тези му операции и още няколко мотива някогашният правосъден министър Надежда Йорданова изиска отстраняването на Гешев от служба, само че през 2022 година Висш съдебен съвет го отхвърли.

В последна сметка по време на следствието СГП е назначила компютърно-технически експертизи. Вещите лица не са открили данни за манипулиране на протоколите за инцидентен избор, припомна през днешния ден " Лекс ". Но са показали, че е имало опити за хакерски офанзиви, осъществени от динамични IP адреси от разнообразни точки на света – Русия, Казахстан, Хонг Конг, Хондурас, Унгария, Канада, Саудитска Арабия и Англия.

От прокуратурата са указали на ГДБОП, в случай че открият предпоставки за обновяване на делото, незабавно да я уведомят, както и от време на време да рапортуват за подхванатите дейности по следствието, т.е. - за издирването на причинителя.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР